Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Chloroza – co to za choroba i jak ją zwalczać?
  • ANDRO Hurtownia Ogrodnicza
  • ANDRO Hurtownia Ogrodnicza
    ul. Grunwaldzka 111/115
    Bydgoszcz 85-241
    NIP: 9670145538
  • E-mail:sklep@androsklep.pl
  • Telefon+48 577 800 519
    +48 577 800 584
  • Godziny działania sklepuGodziny otwarcia sklepu stacjonarnego poniedziałek-piątek 8.00 - 16.00 sobota 08:00-13:00

Chloroza – co to za choroba i jak ją zwalczać?

Data dodania: 18-07-2024


Twoje rośliny żółkną i tracą wigor? Możliwe, że cierpią z powodu chlorozy. To jedno z najczęstszych zaburzeń fizjologicznych roślin, które może prowadzić do poważnych problemów w uprawach rolniczych i ogrodniczych. Poznanie przyczyn, objawów oraz metod leczenia i zapobiegania chlorozie jest kluczowe dla utrzymania zdrowia roślin i optymalnej wydajności plonów.

Zacznijmy od ustalenia, czym jest chloroza. Najogólniej mówiąc, to stan chorobowy charakteryzujący się żółknięciem liści (ale z zachowaniem zielonych nerwów) wskutek utraty chlorofilu. Często jest to spowodowane brakiem niezbędnych składników odżywczych lub niekorzystnymi warunkami glebowymi.

Chloroza wpływa na zdolność roślin do fotosyntezy, co może prowadzić do zahamowania wzrostu, obniżenia plonów oraz ogólnego osłabienia. Dlatego ważne jest, aby rozpoznać i leczyć ją na wczesnym etapie.

 

Rodzaje chlorozy

Chloroza żelazowa – spowodowana niedoborem żelaza, które jest kluczowe dla syntezy chlorofilu. Na tę chorobę są szczególnie podatne rośliny takie jak hortensje i azalie (zwłaszcza jeśli rosną na glebach o odczynach obojętnych lub zasadowych), winorośle i drzewa owocowe (np. jabłonie). Może występować także przy uprawach roślin o wysokich wymaganiach w stosunku do żelaza (np. fasola, buraki, kapusty, brokuł, kalafior, szpinak, pomidor, papryka, truskawka).

Chloroza magnezowa – wynika z braku magnezu, który jest centralnym atomem chlorofilu. Objawia się żółknięciem starszych liści między nerwami, podczas gdy same nerwy pozostają zielone. Niedobór magnezu może prowadzić do osłabienia roślin, spadku plonów oraz zmniejszonej odporności na stresy środowiskowe.

Chloroza azotowa – jest efektem niedoboru azotu, który jest niezbędny do wzrostu roślin (przy jego niedoborze plonowanie jest niższe, a uprawy bardziej podatne na stres środowiskowy). Objawy obejmują ogólne żółknięcie liści, zaczynając od starszych.

 

Jakie są przyczyny chlorozy?

Główne przyczyny chlorozy można podzielić na kilka kategorii:
  • Czynniki środowiskowe, w tym zbyt kwaśne lub zasadowe pH gleby, może utrudniać roślinom przyswajanie niezbędnych składników odżywczych
  • Niewłaściwe nawadnianie – zbyt duża ilość wody może wypłukiwać składniki odżywcze z gleby, natomiast jej niedobór ogranicza ich dostępność dla roślin.
  • Niedobory składników odżywczych, w tym takich kluczowych składników jak azot, fosfor, potas, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź.
  • Zanieczyszczenia gleby – obecność metali ciężkich i innych toksyn w glebie może zakłócać dostępność i absorpcję składników odżywczych, dodatkowo zanieczyszczona gleba powoduje stres oksydacyjny i inne uszkodzenia roślin, prowadząc do chlorozy.

Jak zdiagnozować chlorozę?

Najłatwiej poprzez uważną obserwację – żółknięcie liści, w zależności od rodzaju chlorozy, może występować na młodszych lub starszych liściach, z zachowaniem lub utratą zielonych nerwów.

Pomocne będą też regularne testy gleby, przydatne przy identyfikacji problemów z pH i niedoborami składników odżywczych. Podobną rolę spełni laboratoryjna analiza tkanek roślinnych, dokładnie określająca poziom składników odżywczych w roślinach.

 

Jak zapobiegać chlorozie?

Zacznijmy od spulchnienia gleby – poprawi to przepuszczalność materii i dostępność składników mineralnych. Można też regulować kwasowość gleby: dodanie wapna pomoże podnieść pH, podczas gdy siarka je obniży. Równie kluczowe jest utrzymanie odpowiedniego poziomu nawadniania. Należy unikać zarówno nadmiaru, jak i niedoboru wody.

Jeśli wiemy, że w glebie brak właściwych proporcji składników odżywczych, zastosujmy specjalistyczne nawozy, które są przeznaczone do leczenia chlorozy, np. Mikrovit Żelazo. To płynny nawóz zawierający 75 g Fe w 1 litrze oraz związki kompensujące, które przyspieszają pobieranie żelaza przez rośliny oraz ułatwiają łączne stosowanie nawozu z innymi agrochemikaliami. Mikrovit Żelazo stosuje się dolistnie.

Chloroza jest poważnym problemem, który wymaga szybkiej diagnozy i leczenia. Właściwe zarządzanie glebą i nawadnianiem, a także wybór odpornych odmian i stosowanie odpowiednich nawozów może znacząco poprawić zdrowie roślin.
 

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ